Sposób na naleśnika

W naszej karcie pojawiło się wiosenne wydanie naleśników, które zainspirowało pracowników kuchni do dyskusji na temat przygotowania idealnego ciasta. Lepsze te na słodko, czy pikantne? Cienkie, czy puszyste? Ile pytanych, tyle opinii. W Restauracji Hotelu SOLIDARIS wszystko jest kwestią smaku.

Jako, że Szef ma zawsze ostatnie słowo, wygrał ten przepis:

Składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 2 szklanki mleka
– 2 jaja
– 1 łyżka stołowa spirytusu
– szczypta soli

Jaja rozdzielić, białka ubić z odrobiną soli.
W osobnym naczyniu delikatnie połączyć żółtka, mąkę i mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać ubite białka. Mieszając dodać tajemny składnik – spirytus. Bez obaw, w procesie obróbki termicznej, alkohol wyparuje. Sposób, przez wielu uważany, za lepszy niż gazowana woda mineralna. Gwarantuje lekkość i puszystość naszych naleśników.Ciasto ma właściwą konsystencję, kiedy spływa z łyżki, jednocześnie osadzając się na jej ściankach.

Ciasto smażyć na płytkiej patelni, delikatnie pokrytej tłuszczem. Smacznego!

 

mango-crepe